Anasayfa > Haberler > Mübadele Heykeli İki Yakayı Bir Araya Getirecek

Mübadele Heykeli İki Yakayı Bir Araya Getirecek

19 Ocak 2021 Tarihinde Eklendi 684 Kez Okundu

Konak Belediyesi’nce yaptırılan ve mübadelenin her iki tarafını da anlatan Mübadele Heykeli tamamlandı. İzmir Körfezi’nden binilen gemilerle giden ve yine Körfez’e yanaşan gemilerle Anadolu’ya ayak basan mübadillerin temsil edildiği heykel, mübadele parkındaki yerini ay sonunda alacak. Mübadele Heykelinin açılışı ise pandemi şartları nedeniyle ileri bir tarihte yapılacak.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Eşrefpaşa Giritliler Derneği Başkanı ve Konak Belediye Meclis Üyesi Ali Peynirci, Dernek Başkan Yardımcısı Fahrettin Varol ve Belediye Meclis Üyesi Birol Özkardeşler ile birlikte Heykeltıraş Harun Atalayman’ın atölyesini ziyaret ederek yapımı tamamlanan Mübadele Heykeli’ni inceledi. Ege’nin her iki yakasında da yaşanan ortak anı ve acıları simgeleyen heykelin, mübadelenin yıldönümünü de andığımız ocak ayı içinde Mübadele Parkındaki yerine yerleştirileceğini ifade eden Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, pandemi şartları nedeniyle açılış törenini ilerleyen bir tarihte yapacaklarını söyledi. Kendisi de mübadil bir aileden gelen Başkan Batur, heykelin açılışı için mübadil dernekleri ile iletişim halinde olduklarının ve mübadelenin ifade ettiği değerlere yakışan bir açılış yapmak istediklerinin altını çizerek, “Heykelimizi Eşrefpaşa Giritliler Derneği başta olmak üzere mübadil dernekleri ve mübadil ailelerinin de isteği ile bu ay Mübadele Parkına yerleştiriyoruz. Pandeminin bize izin verdiği ilk fırsatta da göçmen derneklerimizle, göçmen hemşehrilerimizle birlikte heykelimizin açılışını yapacağız. Yurt içi ve yurt dışından gelecek konuklarımızla birlikte düzenleyeceğimiz açılış töreni ile iki yakayı bir araya getireceğiz” dedi.

Abdül Batur sözünü tuttu

Geçtiğimiz yıl Konak Belediyesi’nin düzenlediği mübadele anmasında verdiği mübadele heykeli sözünü yerine getiren ve heykelin Mübadele Parkındaki yerini bu ay içerisinde alacağını dile getiren Başkan Batur sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir yıl önceki mübadele anmasında aileleri mübadele ile İzmir’e yerleşmiş hemşehrilerimize bir söz verdik. Mübadeleyi temsil eden, her iki yakanın da ortak anı ve acılarını simgeleyen bir heykel istemişlerdi, biz de sözümüzü tuttuk ve heykelimiz tamamlandı. Atilla Mahallesi’nde, Üçyol istinat duvarı üzerinde yer alan boş araziyi değerlendirerek burada çok güzel bir park yaptık. Parkın adını da o bölgede yaşayan göçmen ailelerin isteği ile Mübadele Parkı koyduk. Heykelimiz de Mübadele Parkında bulunduğu noktadan, bundan yıllar önce mübadillerin taşındığı gemilerin yanaştığı İzmir Körfezi’ne bakacak. Gönül isterdi ki mübadelenin yıldönümünde, heykelimizi hep birlikte Mübadele Parkına yerleştirelim. Ancak pandemi şartları buna elvermedi. Yine de heykelimizi ay sonuna kadar parkımıza yerleştireceğiz, açılışını ise daha sonra hep birlikte yapacağız” dedi.