KATEGORİLER
Anasayfa > Haberler > Konak, Roman Dernekleriyle Türkiye'de Bir İlke İmza Attı

Konak, Roman Dernekleriyle Türkiye'de Bir İlke İmza Attı

07 Şubat 2022 Tarihinde Eklendi 899 Kez Okundu

Batur: Sizler için her şeyi yapmaya hazır bir belediye başkanınız var

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir’deki 11 Roman derneğiyle bir araya gelerek işbirliği sözleşmesine imza attı. Türkiye’de ilk kez yapılan sözleşmeye göre Romanlara Yönelik Eylem Planı ve Beş Yıllık Stratejik Plan kapsamında, Roman vatandaşlara yönelik ortak proje ve çalışmalar yürütülecek. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın’ın da yer aldığı imza töreninde Başkan Batur, “Sizler için her şeyi yapmaya hazır bir belediye başkanı var, bir belediye var, meclis üyeleri var, çok yoğun programına rağmen bizi kırmayan Roman dostu Genel Başkan Yardımcımız burada, milletvekilimiz zaten sizin içinizden çıkmış bir kardeşiniz.  Bu işi hep birlikte çözeceğiz. Sizlerle beraber yol yürümek bize de moral veren bir çalışma olacak. Sizleri seviyoruz. Güzel bir protokol olacak, hayırlı uğurlu olsun” dedi. 

Konak Belediyesi ve İzmir Roman Dernekleri arasında İşbirliği Sözleşmesi yapıldı. Türkiye’de Roman denekleri ve yerel yönetim arasında imzalanan ilk sözleşme olan protokol için düzenlenen törene ev sahibi Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un yanı sıra CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından, CHP İzmir İl ve Konak İlçe Yöneticileri, Kadın ve Gençlik Kolları, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, Konak Kent Konseyi Yöneticileri, Roman Dernekleri Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri ile muhtarlar katıldı. İzmir’de faaliyet gösteren 11 Roman derneğinin başkanlarıyla bir araya gelerek sözleşmeye imza atan Başkan Batur, “Bir kardeşiniz olarak her zaman yanınızdayım. Sizler bu kentin rengisiniz. Sizlerden hiçbir zaman vazgeçilmez. Bu kentte yaşamaya, bu kentin hizmetlerini almaya layık insanlarsınız. Biz de elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız” dedi.

Türkiye’de ilk

Konak Belediyesi ve İzmir Roman Dernekleri İşbirliği Sözleşmesi Protokol İmza Töreni, Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Davullu zurnalı karşılamayla başlayan tören öncesi oynanan İzmir Zeybeği ve Roman havası yapılan sözleşmeye ayrı bir hava kattı. Türkiye’de ilk kez bir yerel yönetim ve roman derneklerini aynı masada buluşturan protokol imza töreni, Konak Belediyesi Araştırma ve Geliştirme Müdürü Turan Ateş’in sözleşmeyi anlattığı sunumla başladı. Ateş, sunumunda sözleşmenin amacını, içeriğini ve yapılması planlanan çalışmaları anlattı. Sunumun ardından söz alan Konak Belediye Meclis Üyesi ve Evlatlarımızı Kötü Alışkanlıklardan Koruma Derneği Başkanı Ali Yangir, “Artık bizim, makus talihimizi değiştirmemiz lazım. Roman gençlerimizi bu projelere yönlendirmemiz lazım ki artık geri kalmışlığımız ilerlesin. Hep birlikte hareket edersek, birbirimizi daha çok sever, birbirimize saygı duyarsak, yıllardır yıkık, viran, depremin altında kalan Roman mahallerini elbirliğiyle dizayn edebiliriz. Bizden sonra geleceklere de yol açmış oluruz ve Roman toplumu artık kalkınır. Artık vicdanen ve gönülden, birlikte hareket etmemiz şart. Yenişehir’de Konak Belediyesi’nin açtığı çok güzel bir Roman Kültür Merkezimiz var. Burada gençlerimize eğitim verebiliriz diyorlar. Bunlar bize Konak Belediyesi’nin çok güzel bir lütfu. Ben bir kez daha Konak Belediye Başkanımız Abdül Batur’a çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Batur: Hizmeti, Roman kardeşlerimizin mahallesinde yaptık

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, hizmeti mahallenin içine götürmeyi, açılan merkezlerin mahallede faaliyet göstermesini önemsediklerini belirttiği konuşmasında, “Konak Belediyesi olarak göreve geldiğimizden bu yana roman kardeşlerimizle birlikte proje yapmak, birlikte çalışmak, problemlerini çözülmesi için yeni projeler üretmek noktasında heyecan içinde çalışmalara yön verdik. Hizmeti, Roman kardeşlerimizin mahallesinde yaptık, biliyorsunuz. Roman Kültür Merkezi mahallede açıldı, gençlerimizin madde bağımlılığıyla ilgili sıkıntılarının ortadan kaldırılması için Gençlik Destek Merkezimiz açıldı, yine mahallede iki kreşimizi hizmete açtık. Bizim için hizmeti o mahallelere taşımak çok önemliydi. Bugün kendi alanlarında değerli çalışmalar yapmış on bir Roman Derneği ile yapılan protokol de çok önemli. Bu on bir dernek yıllardır kendi emeğiyle, alın teri dökerek ayakta kalmış ve bu noktaya gelmiş” dedi. 

Kentsel dönüşümde söz sahibi Romanlar

Roman vatandaşların barınma ve sürdürülebilir eğitim ana başlıkları altında iki temel sorununa değinen Başkan Batur, “Ne gerekiyorsa yapacağız” dedi. Kentsel dönüşümde Roman vatandaşların yanında olan, onların görüşlerini önemseyen ve aynı yerde yaşamalarını destekleyen planlar üreteceklerini ifade eden Başkan Batur şunları söyledi:

“Barınmayla ilgili sıkıntı olduğunu tespit ediyoruz.  Bununla ilgili öncelikle bir imar planı yapılması gerekiyor. Sulukule örneği gibi değil ama. Orada Roman kardeşlerimizi maalesef o bölgeden başka noktalara gönderdiler. Biz kendi mahallelerinde yaşamaya çalışan, üretmeye çalışan, günlük yevmiyesiyle geçinmeye çalışan ve benim her zaman yanlarında olmaktan gurur duyduğum Roman kardeşlerimizin yanında olan bir plan hazırlayacağız. Bunu onların görüşlerini alarak yapacağız. Birincisi buydu. İkincisi ise eğitim, eğitim, eğitim. Bununla ilgili ne yapmak gerekiyorsa yapacağız. Dernek başkanlarımızdan isteğim öncelikle eğitimin devamlılığı konusunda projeler üretilmesi. Çocukların eğitimleri ve eğitimin sürdürülebilir olması için Konak Belediye Başkanı olarak ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız. Roman kardeşlerimizin problemlerinin çözülmesinde muhtarlarımızın, meclis üyesi arkadaşlarımızın, dernek başkanlarımızın emeği çok. Teşekkür ediyorum.”

Romanlar geleceğe umutla bakacak

Başkan Batur, protokolün kağıt üzerinde kalmayacağını ve Roman vatandaşların geleceğe umutla bakmaları için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını dile getirdi. “Sizler için her şeyi yapmaya hazır bir belediye başkanı var” diyen Başkan Batur, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hayat dolu insanlarsınız. Hayat mücadelesinde sıkıntılar yaşayabilirsiniz ama hayatın tadını, güzelliklerini ortaya çıkaran bir toplumsunuz. Ben sizlere bayılıyorum ve yanınızda olmaktan gurur ve onur duyuyorum. Bir kardeşiniz olarak her zaman yanınızda olacağız. Sizler bu kentin rengisiniz. Sizlerden hiçbir zaman vazgeçilmez. Bu kentte yaşamaya, bu kentin hizmetlerini almaya layık insanlarsınız. Biz de elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Cumhuriyet Halk Partisinin hazırladığı bir Romanlara Yönelik Eylem Planı var. Biz bu plana uygun olarak hizmet üretiyoruz. Genel Başkan Yardımcımız Yüksel Taşkın’ın çok büyük emeği var. Romanlara Yönelik Eylem Planına katkı sunan herkese çok teşekkür ediyorum. Bu planın uygulanması uzun soluklu bir iş ve yapılacak her katkı bu plana göre yapıldığında Roman kardeşlerimiz ileriye daha umutlu bakabilecekler. Sizler için her şeyi yapmaya hazır bir belediye başkanı var, bir belediye var, meclis üyeleri var, çok yoğun programına rağmen bizi kırmayan Roman dostu Genel Başkan Yardımımız burada, milletvekilimiz zaten sizin içinizden çıkmış bir kardeşiniz.  Bu işi hep birlikte çözeceğiz. Sizlerle beraber yol yürümek bize de moral veren bir çalışma olacak. Sizleri seviyoruz. Güzel bir protokol olacak, hayırlı uğurlu olsun. Ama protokol kesinlikle kağıt üzerinde kalmayacak.”

Purçu: Tarihi ve önemli bir gün

Kendisi de Roman olan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu,  Konak’ın hem Türkiye’de hem İzmir’de en yoğun Roman nüfusuna sahip ilçe olduğunu dile getirdi.  Yenişehir’de hizmete açılan Roman kültür Merkezi’nin çok kıymetli bir iş olduğunu söyleyen Purçu, Başkan Batur’a teşekkür etti ve “Roman çalışmalarının merkezi hep İzmir, Konak olmuştur. Çünkü Konak ilçesinin bir özelliği var. Konak, Türkiye’nin en kalabalık Roman şehridir. Hatta Konak, Romanlar açısından dünyanın kalabalık ilçesidir. 100 binin üzerinde Roman vatandaşımız yaşıyor. Derin de bir tarihi sürece sahipler. Birçok uygarlığa kardeşlik, yoldaşlık etmişlerdir. İzmir’deki Roman kardeşlerim de dünyanın en kadim kültürünü barındıran çok kadim bir topluluktur. Bugüne kadar hep kültürümüzü koruyarak geldik ama artık yaşayamıyoruz. Değişime de kapalı olduğumuz için yeniçağa, teknolojiye ayak uyduramıyoruz.  Eski mesleklerimiz vardı hepsi yok oldu. Nefes alamıyoruz. Kendi kültürümüzü, müziğimizi, dilimizi unutmaya başladık. Onun için Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un bize açtığı Kültür Merkezi için çok teşekkür ediyorum. Bugün Türkiye’de ilk defa bir belediyemiz Roman derneklerini bir salona topluyor ve beş yıllık bir sözleşme imzalıyor. Bu çok kıymetli” dedi. 

Örnek olacak

Milletvekili Purçu, İzmir’de kentsel dönüşümün diğer belediyelere de örnek olacağını belirtti ve şöyle konuştu:

“Türkiye’de en çok canımızın yandığı bir konu kentsel dönüşüm. Sulukule’de evlerimiz yıkılmasın diye nöbet tutmuştuk. Çünkü orası 560 yıllık, dünyanın en eski Roman mahallesiydi. Romanların kültürünü barındıran en eski merkezdi. Engel olamadık, yıkıldı. Mahallelerimiz yıkıldığında kültürümüz de yıkılıyor. İzmir’de bu böyle olmayacak diye ben söylemiştim. Bizim belediye başkanlarımıza güvenin demiştim. İzmir’de kentsel dönüşüm insanımıza yakışır şekilde olacak. Dünyanın en kalabalık Roman nüfusuna sahip Konak’ın belediye başkanı hassasiyetle çalışıyor. Diğer belediyelere de örnek olacağına inanıyorum.”

Yüksel Taşkın: Roman toplumunun çıkarlarını korumaya çalışıyoruz

CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın ise konuşmasında, ilk defa bir sonraki kuşağın bir öncekinden daha kötü şartlarda yaşayacağı bir dönemde olduklarını ve bu düzenin değişmesi gerektiğini ifade etti. Torpil ve kayırmacılığın özellikle Romanlar aleyhinde işlediğini belirten Taşkın, Romanların çıkarlarını korumak için çalıştıklarını söyledi ve şöyle konuştu:

“Sosyal politikalar konusu Türkiye’nin en önemli meselelerinden bir tanesi. Devamlı, dezavantajlı grupların son derece haklı talepleri bize geliyor. Hemen her gün iş talepleri geliyor. Bu düzenin değişmesi gerektiğini hissediyoruz. Türkiye’de Cumhuriyet tarihi boyunca her kuşak bir öncekinden daha iyi yaşamış, istisna ise Romanlar. Önce dürüstçe bu tespiti yapalım. Ama şimdi kötüde eşitlenmek gibi bir musibet yaşıyoruz. Türkiye’nin pek çok kesiminin çocukları kendilerinden daha kötü yaşayacak. Bizim kötüde değil daha iyide eşitlememiz gerekiyor. Mücadelemiz ortak. Türkiye’yi kesinlikle feraha kavuşturmamız lazım. Türkiye’de en önemli meselelerden biri, Romanların ve yoksul kesimlerin aleyhine işleyen, bu ülkeye dinamit koyan, torpil ve kayırmacılık. Siyaset çoğu zaman torpil ve kayırmacılık üzerine dönüyor. Biz ilkeler, kurallar olsun diye uğraşırken Roman toplumunun çıkarlarını korumaya çalışıyoruz.”

“Abdül Batur öncülük yapıyor”

Taşkın, Yenişehir’de Konak Belediyesi’nin Roman Kültür Merkezi açılışına geldiğini hatırlatarak sahici ve karşılığı olan bir iş olduğunu söyledi. Roman vatandaşlara, “Birlikte olun, asgari müşterekte uzlaşın ve öz gücünüze inanın” çağrısı yapan Taşkın sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben daha önce buraya geldiğimde, çok sahici, karşılığı olan ve Romanları ilgilendiren alanların açılışını beraber yaptık. Şimdi yine Romanlarla ilgili bir başka, çok sahici törendeyim. Romanlar kalıcı bir mekanizma talep ediyorlar ve çok haklılar. Sivil toplumun görevi katılma ve hesap sormaktır. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, bir öncülük yapıyor, bir mekanizma kuruyor ve kendi kendini denetime açmakla kalmıyor bir de yönetime ortak kılıyor. Çok kıymetli ve Konak burada yine öncülük üstleniyor. Başkanımı ve ekibini tebrik ediyorum.”

Öncelik Roman gençlere “İlk iş gençlere proje eğitimi”

Protokolde Konak Belediyesi’yle birlikte Evlatlarımızı Kötü Alışkanlıklardan Koruma Derneği, Roman Medya Haberleşme ve Dayanışma Derneği, Konak Ulubatlılar Eğitim Kültür Yardımlaşma, Dayanışma ve Spor Derneği, Konak Sosyal Hizmetler Dayanışma Derneği, Ege Mahallesi Selanikliler Sosyal Yardımlaşma Derneği, İzmir Yenişehir Romanları Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği, İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Roman Gençlik Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği, İzmir Sahne Çalışanları Derneği, Ege Mahallesi Eğitim Gençlik ve Kültür Derneği, Roman Kadınları Güçlendirme Derneği yer alıyor. Sözleşme kapsamında Roman vatandaşlara yönelik ortak projeler üretilecek ve hibe programlarına başvurulacak. Eğitim, seminer, çalıştay gibi birçok faaliyetin gerçekleştirilmesi mümkün olurken öncelik gençlerin eğitimine verilecek. İlk etapta, Roman gençleri proje üretme, yazma ve uygulama konularında eğitim görecek. Tüm çalışmalar Romanlara Yönelik Eylem Planı ve 5 Yıllık Stratejik plan kapsamında yapılacak.


Foto Galeri

Son Haberler
23 Nisan’da Konak’ın Müzeleri Doldu Taştı

24 Nisan 2024 Tarihinde Eklendi
19 Kez Okundu

Konak’ta Çocuk Başkanlardan Anlamlı Mesaj

23 Nisan 2024 Tarihinde Eklendi
35 Kez Okundu

Başkan Mutlu'dan Çocuklara Lunapark Sürprizi

23 Nisan 2024 Tarihinde Eklendi
28 Kez Okundu

Konak'ta 23 Nisan Coşkusu Erken Başladı

21 Nisan 2024 Tarihinde Eklendi
279 Kez Okundu

Başkan Mutlu’dan Mert Fırat’la Konak Turu

19 Nisan 2024 Tarihinde Eklendi
105 Kez Okundu