Anasayfa > Haberler > Deprem Konak’ta  Konuşuldu

Deprem Konak’ta  Konuşuldu

14 Şubat 2020 Tarihinde Eklendi 714 Kez Okundu

Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi, “Depremi Yaşamak, Depremle Yaşamak” adlı söyleşiye ev sahipliği yaptı. Konak Belediyesi, Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanlığı, İkinci Bahar Platformu, Herkes İçin Acil Sağlık Derneği ile Uluslararası Müzecilik Derneği’nin ortak düzenlediği etkinlikte deprem bölgesinde yer alan ülkemizde “Olası bir depreme hazır mıyız?” sorusu masaya yatırıldı. Etkinlikte Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı ve Konak Belediyesi eski Başkanlarından Dr. Hakan Tartan konuşmacı olarak yer aldı.

Planlar Revize Edilmeli

Elazığ’da 41 vatandaşın hayatını kaybetmesine yol açan 6.8 şiddetindeki deprem ve Manisa’da art arda yaşanan depremlerin ardından, deprem bölgesi olan İzmir’de deprem gerçeği düzenlenen etkinlikte konuşuldu. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, konuşmasında İzmir’de deprem üreten 13 fay olduğunu vurgulayarak, tsunami tehlikesine dikkat çekti. Murathan, İzmir’de Deprem Master Planının revize edilmesi, kentin aktif tektonik haritaları yapılması gerektiğini söyledi.

Yaşam Üçgeni Hayat Kurtarır

HİASD Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu ise depremde kaderci yaklaşımın en tehlikeli olgu olduğunu vurgulayarak, kişisel acil eylem planı gerektiğini söyledi. Rodoplu, dernek olarak düzenledikleri eğitimlerde deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılacaklar konusunda katılımcıları bilgilendirdiklerine dikkat çekerek, “Evlerde yaşam üçgeni belirleyin. Merdiven, pencere ve balkonlardan uzak durun. Deprem anında en sağlam eşyanın yanında cenin pozisyonda ve kafa ve boynunuzu koruyarak durun” dedi.

Okullarda Deprem Eğitimi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Dr. Hakan Tartan da Türkiye’nin yüzde 93’ünün deprem tehdidi altında olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Nüfusumuzun  yüzde 98’i de depremle yaşıyor ve yaşayacak. Sadece deprem ülkesi demek yetmiyor, yasal düzenlemelerle özellikle yapıların güçlendirilmesi ve depreme dayanıklı koşulların oluşturulmasının zorunluluk olması gerekli. Kentsel dönüşüm rant için değil, insan için yapılmalı ve devlet en az 10 yıl vadeli kredi olanağı vermeli. Deprem konusu artık milli eğitim müfredatına zorunlu ders olarak girmeli. Çocuklarımız küçük yaşlardan itibaren bu doğal afete karşı hazırlıklı olmalı.”