KATEGORİLER
Anasayfa > Haberler > Şadan Gökovalı’ya Konak’ta Duygulandıran Anma

Şadan Gökovalı’ya Konak’ta Duygulandıran Anma

01 Şubat 2022 Tarihinde Eklendi 532 Kez Okundu

Batur: Şadan Gökovalı’yı kederle değil güzelliklerle anıyoruz

Geçtiğimiz yıl hayata veda eden gazeteci, yazar, akademisyen Prof. Dr. Şadan Gökovalı, Konak Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği etkinlikle anıldı. Gökovalı’nın ailesini, öğrencilerini ve sevenlerini bir araya getiren etkinlikte, Gökovalı’nın yaşamını konu alan “Ben Kitaplarımla Yaşadım” belgesel gösterimide gerçekleşti.

Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaaağaçlı’nın manevi oğlu, gazeteci, yazar, akademisyen, hocaların hocası Prof. Dr. Şadan Gökovalı, aramızdan ayrılışının birinci yıldönümünde, Konak Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin birlikte düzenlediği etkinlikle anıldı. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Anma Töreni ve “Ben Kitaplarımla Yaşadım” Belgesel Gösterimine Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğlullarından, CHP Gençlik Kolları Enerji, Çevre ve Kent Sorunlarından Sorumlu MYK Üyesi Cevat Eren Arslan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Şadan Gökovalı’nın eşi Tülay Gökovalı ve kızı Ekin Gökovalı, Belgesel Yapımcısı ve Yönetmen Ali Murat Günay,  Konak Belediyesi Meclis Üyeleri ve Gökovalı’nın sevenleri katıldı. Şadan Hoca’ya duyulan özlem ve sevginin anlatılan anılarla dile geldiği etkinlikte, duygusal anlar yaşandı. Özellikle, bundan iki yıl önce, evinin bulunduğu sokağın adının, Konak Belediye Meclisinin oybirliğiyle aldığı kararla Şadan Gökovalı olarak adlandırılması ve düzenlenen açılışta Gökovalı’nın yaşadığı mutluluk bir kez daha anıldı. İnsanların yaşarken anılıyor, onurlandırılıyor olmasının ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Başkan Batur, “Şadan Hocamızın oturduğu sokağa ismini vermiştik. O günkü heyecanını hiç unutamıyoruz. İnsanların yaşarken anılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Işıklar içinde uyusun. Anısı her zaman yaşayacak. Onu kederle değil güzelliklerle anacağız” dedi.

Batur: Kültür turizmi deyince, akla Şadan Gökovalı gelir.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, belgesel gösterimi öncesi yaptığı konuşmada Şadan Gökovalı’nın kente ve ülkeye kattığı değerin önemine dikkat çekti. Ömrünü güzelliklerle, iyiliklerle geçirmiş, arkasında güzel eserler bırakmış olan Gökovalı’yı yine güzelliklerle andıklarını dile getiren Başkan Batur, Şadan Hoca’nın turizmci kimliğine de değindi. Kültür ve tarih turizmi deyince akla gelen ilk ismin Şadan Gökovalı olduğunu söyleyen Batur şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz yıl, kentimiz için, ülke için çok değerli ve önemli bir insanı kaybettik. Defin 3 Şubat’taydı ve o gün İzmir’in her tarafında gök gürledi, seller taştı. Benim de çok sevdiğim, saydığım bir insandı. Şair, yazar kimliğiyle, akademisyen kimliğiyle önemli eserler bıraktı. Beni her gördüğünde mutlaka bir kitabını imzalar verirdi. Kültür ve tarih turizminin ayağa kalkması için geçmişte ilk mücadele eden kişilerden biriydi. Bu ülkede kültür turizmi deyince hocamız aklımıza geliyor. Her şeyiyle dolu dolu bir insan. 82 yıllık ömründe hep iyilikler yapmış, güzellikler, güzel eserler yaratmış, güzel insanlar biriktirmiş. Biz onu bir kez daha saygıyla anıyoruz. Kültür Mahalle Muhtarımızın da teşvikiyle ve tüm meclis üyelerimizin desteğiyle Şadan Hocamızın oturduğu sokağa ismini vermiştik. O günkü heyecanını hiç unutamıyoruz. İnsanların yaşarken anılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. ‘Ben Gökova’nın toprağından geldim, gün gelecek yine Gökova’nın toprağı olacağım’ diyen çok değerli büyüğümüzü, Şadan Gökovalı’yı bir kez daha saygıyla anıyorum. Işıklar içinde uyusun. Anısı her zaman yaşayacak. Onu kederle değil güzelliklerle anacağız.

Sertel: Bize sadece hoca değil bir ağabey, bir hayat koçu gibiydi.

Şadan Gökovalı’nın üniversitede öğrencisi olan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertelde Şadan Hoca’yla olan anılarını anlattı. Sınavda yaşadıkları anısıyla salondakileri gülümseten Sertel, Şadan Gökovalı’nın öğretmenden öte bir ağabey ve hayat koçu gibi olduğunu ifade ederek, “1978 yılında Ege Üniversitesi’nde tanıştığım ve bizde çok emeği olan, çok kıymetli bir insanı burada anıyoruz. Hakikaten çok iyi bir öğretmendi, bize öğretmek için çok çabaladı. Ondan duyduğumuz her güzel söz bizi çok mutlu ederdi. Şadan Hoca, öğretmen oluşunun, okurluğunun ve yazarlığının yanı sıra çok iyi bir rehberdi. Öğrenciyken bizi çok gezdirdi, tarihi yerleri bize anlattı. Bize sadece hoca değil bir ağabey bir hayat koçu gibiydi. Her zaman beraber güler, eğlenirdik” diye konuştu.

Batur’a vefa teşekkürü

Sertel, Şadan Gökovalı henüz yaşarken, evinin bulunduğu sokağa isminin verilmesine ön ayak olan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a gösterdiği vefa için teşekkür etti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a çok teşekkür ediyorum. Sokağını açarken biz de oradaydık ve o gün Şadan Hocamızın, oturduğu yerden, gözlerindeki mutluluğu yakaladık. Vefalı insanların varlığı bize güç veriyor. Bu anmada bulunmaktan çok mutluyuz. Vefalı, kadirşinas, alçak gönüllü insanların, insanları ayrıştıran değil birleştiren insanların görevde olmasını çok istiyorum. Yüklendikleri görevin de çok önemli olduğunun altını çiziyorum.”

Gappi: Ne mutlu bize ki gençlere Şadan Hoca’yı anlatabileceğiz

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi de öğrencisi olduğu Gökovalı’yı duygulandıran sözlerle anlattı. Şadan Gökovalı’nın, insanları kirletenlere, benciliklere, küçük hesapçılara karşı bir yıkayıcı olduğunu dile getiren Gappi şunları söyledi:

“Gökyüzü ve yeryüzünün son temsilcilerinden birini anmak, hatırlamak, ona dair bir nida bırakmak için buradayız. Bugün bir kez daha görüyorum ki bir insanın ulaşabileceği son mertebe, adı anıldığı zaman yüzlerin gülümsemesi, kalplerde içten bir duygunun oluşmasıdır. Aslında, düşünüyorum da o bir yıkayıcıydı. İnsanları kirletenlere, benciliklere, küçük hesapçılara karşı, bütün bunları yıkayan, tertemiz bir insandı. İnsanın erdeminin, onurunun kapılarını aralardı bize.  Türkçeyi çok iyi konuşurdu. Güzel Türkçenin ona Halikarnas Balıkçısı’ndan miras kaldığını söylerdi. Derin bilgeliğinin etrafımızı ışıl ışıl ısıttığı ve parlak yaptığı insanlardan biriydi. İyi ki kendisiyle yolumuz ışık hızıyla kesişti. Onu unutmak hiçbir şekilde mümkün değil.  Sık sık ‘Ne mutlu bana ki sizlere Afrodisias’ı anlatabiliyorum’ derdi. Şimdi ben diyorum ki ne mutlu bize ki gençlere Şadan Hoca’yı anlatabileceğiz. Yeniden görüşene kadar devriniz daim olacak Hocam, saygıyla, merhabayla.”

Ben Kitaplarımla Yaşadım

Şadan Gökovalı’nın biyografik belgeseli “Ben Kitaplarımla Yaşadım” filminin yönetmeni Ali Murat Günay ise “Konak Belediyesi’ne, Şadan Gökovalı Hocamızı unutmayıp bu güzel, anlamlı günü düzenlediği için çok teşekkür ediyorum. Bu belgesele emek ve destek veren, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” sözleriyle anma etkinliğe gelenleri selamladı. Açış konuşmalarının ardından Belgesel film gösterimine geçildi. Yaklaşık bir saat süren film gösterimi izleyenlere duygusal anlar yaşattı.


Foto Galeri

Son Haberler
Konaklı Gençlere Gazaltı Kaynak Eğitimi

09 Şubat 2024 Tarihinde Eklendi
427 Kez Okundu

Başkan Batur’dan Anlamlı Veda

02 Şubat 2024 Tarihinde Eklendi
574 Kez Okundu

Konaklı Minik Sporculara Yarıyıl Tatili Hediyesi Spil Gezisi

26 Ocak 2024 Tarihinde Eklendi
375 Kez Okundu

Başkan Batur’dan Yeni Bina Alanında İnceleme

25 Ocak 2024 Tarihinde Eklendi
373 Kez Okundu

Konak’ın Örnek Personeline Başkan Batur’dan Teşekkür

23 Ocak 2024 Tarihinde Eklendi
350 Kez Okundu

Vedat Uğur’a Konak Belediyesi’nde Son Veda

19 Ocak 2024 Tarihinde Eklendi
400 Kez Okundu